botoks, migrena

Omega 6 a migrena

Ostatnie badania amerykańskich naukowców sugerują, że nadmiar kwasu omega-6, zwiększa niektóre przewlekłe bóle, także takie jak migrena. Zmniejszenie ilości kwasu w spożywanych potrawach może przynieść ulgę.

Czerwone mięso, olej słonecznikowy, margaryna... Wszystkie te pokarmy zawierają znaczne ilości omega-6, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, których organizm nie potrafi syntetyzować.
Christopher Ramsden z Narodowego Instytutu Zdrowia (NIH) w Stanach Zjednoczonych jednak ostrzega: "Nadmierne spożywanie  omega 6 może odgrywać kluczową rolę w przewlekłym bólu." Naukowiec zasugerował to już w 2013 r. podczas badania klinicznego. 56 uczestników cierpiących na chroniczne migreny (średnio 10 godzin dziennie) stosowało dwie różne diety przez 12 tygodni.
W rezultacie okazało się, że obie diety skutecznie zmniejszyły ból głowy uczestników. Jedna z nich z wysoką zawartością omega-3 była bardziej skuteczna (4,6 godziny mniej bólu głowy dziennie, w porównaniu do 1,2 godziny mniej w przypadku diety z mniejszą zawartością omega 6).
W niedawno opublikowanym artykule w czasopiśmie Science Signaling, naukowiec potwierdził i wyjaśnić rolę omega 6 w migrenie: Omega 6, wydaje się mieć związek z przewlekłym bólem u chorych. Naukowcy zaobserwowali też, że podaczas badania klinicznego, to właśnie zmniejszenie stężenia tej cząsteczki we krwi pacjentów wiązało się z gwałtownym spadkiem częstotliwości i czasu trwania ich migreny.
Czy osoby z przewlekłymi bólami głowy powinny drastycznie zmniejszyć spożycie kwasu omega 6? Według Christophera Ramsdena: "Jest jeszcze za wcześnie, aby udzielać tego typu ścisłych zaleceń."

Klinika Leczenia Bólu Głowy

Medic-r
ul. Poznańska 3
60-848 Poznań
medic-r.pl

Rejestracja telefoniczna

61 663 24 54

Kontakt